ΩτοΑξιολόγηση -Ωτοθεραπεία, ένα μικροσύστημα του βελονισμού

ΩτοΑξιολόγηση -Ωτοθεραπεία, ένα μικροσύστημα του βελονισμού

Bασικές αρχές Ωτοαξιολόγησης-Ωτοθεραπείας

Από τον Θεόδωρο Γκατζούνη,Φυσίατρο

Η Ωτοαξιολόγηση και η Ωτοθεραπεία – Ωτοβελονισμός είναι η μέθοδος εκείνη , που χρησιμοποιεί το Πτερύγιο του Αυτιού για τη διάγνωση , τη θεραπεία αλλά και την πρόληψη διάφορων ασθενειών που αφορούν ολόκληρο τον οργανισμό .

Ιστορικά στοιχεία

Επειδή όταν ακούμε για Ωτοαξιολόγηση και Ωτοθεραπεία -Ωτοβελονισμό έχουμε στο μυαλό μας ότι πρόκειται για μορφή βελονισμού. Στην πορεία βέβαια θα αποδειχθεί ότι μιλάμε για δύο διαφορετικές τεχνικές καθώς η μία εφαρμόζεται στην Κίνα προ χιλιετιών και διαδόθηκε στην Ευρώπη πολύ αργότερα, ενώ η Ωτοθεραπεία είναι μια καθαρά Ευρωπαϊκή μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας.

Η Ωτοθεραπεία έχει τις ρίζες της από την αρχαιότητα στην περιοχή της Μεσογείου. Υπάρχουν ενδείξεις γιατην ύπαρξη τεχνικών ωτοβελονισμού στην αρχαία  Αίγυπτο και στη Αραβική χερσόνησο.1584_538245113002765_144980150903224169_n

Επιστημονική βάση της δράσης του Βελονισμού-Ωτοθεραπείας:

Tα τελευταία 25 χρόνια ερευνάται το θέμα του στα πιο σύγχρονα εργαστήρια νευροφυσιολογίας και βιοχημείας.

Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μια μέθοδο αντανακλαστικής θεραπείας και όταν ερεθίζουμε ορισμένα σημεία του δέρματος , διοχετεύεται ένα μήνυμα που κατευθύνεται μέσω των νεύρων σε διάφορα νευρικά κέντρα. Από την άποψη της νευροφυσιολογίας αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επαναρύθμιση του συστήματος των νευρώνων , που λαμβάνουν μέρος στην αντίληψη του πόνου , με αποτέλεσμα την αναλγησία(Gait theory)

11035683_461024337391510_1957482844654677318_n

Από το 1975 υπάρχουν αξιοσημείωτες αποδείξεις ότι ο βελονισμός προκαλεί έκλυση εγκεφαλινών,ενδορφινών και σεροτονίνης από το νευρικό σύστημα .Οι αναλγητικές αυτές ουσίες υπάρχουν φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό.  Το γεγονός της αυξημένης εκλύσεώς τους μετά από διέγερση των σημείων στο δέρμα, είναι δυνατόν να ερμηνεύσει την αναλγητική του επίδραση σε ασθενείς με σύνδρομα πόνου ,άγχος ή κατάθλιψη.

Βασικές αρχές της Ωτοθεραπείας

Αν θέλουμε να δώσουμε ένα σχηματικό παράδειγμα της τεχνικής ,μπορούμε να θεωρήσουμε το αυτί σαν το τερματικό ενός Η/Υ ,ή ακόμα καλύτερα σαν μια επιφάνεια αφής, καθώς το πληκτρολόγιο και η οθόνη συμπίπτουν. Έτσι λοιπόν είναι σαν μια οθόνη αποκωδικοποιώντας αυτά που <διαβάζουμε>  εκεί, παίρνουμε πληροφορίες και  διαγιγνώσκουμε ενεργειακές ανισορροπίες που αφορούν ολόκληρο τον οργανισμό.

Το πτερύγιο του αυτιού ή έξω ους, φαίνεται να αντιπροσωπεύει ένα ανεστραμμένο έμβρυο. Έχουμε την αντιπροσώπευση ανατομικών δομών και λειτοτργιών στο αυτί, και όταν υπάρχει κάποια παθολογία, εμφανίζονται ζώνες ευαισθησίας.Το σύνολο των σημείων που μπορεί να βρεθούν στο αυτί σχηματίζουν έναν Χάρτη , τον Ωτικό χάρτη.

Οι Κινέζοι ασχολήθηκαν με την τεχνική κατά την δεκαετία του 1960, απέκτησαν βέβαια μεγάλη εμπειρία καθώς είχαν πολλούς ασθενείς και έκαναν μεγάλο αριθμό συνεδριών ανά΄έτος. Υπάρχουν πάντως αρκετές διαφορές στους χάρτες των Γάλλων και των Κινέζων, για λόγους που θα αναλυθούν στη συνέχεια. Οι διαφορές αυτές έχουν μελετηθεί και ανασκευαστεί στην τεχνική του καθηγητού k. Bazzoni , ξεκαθαρίζοντας τη σύγχυση που είχε δημιουργηθεί στη μελέτη των διαφόρων και των εργασιών επί αυτών.

 

 

 

.

 

 

 

 

About the author: