ΩτοΑξιολόγηση -Ωτοθεραπεία ένα μικροσύστημα του Βελονισμού

ΩτοΑξιολόγηση -Ωτοθεραπεία ένα μικροσύστημα του Βελονισμού

Ιστορικά στοιχεία

Ο Ιπποκράτης αναφέρει επίσης ότι γιατροί προκαλούσαν αιμορραγία σε αγγεία της οπίσθιας επιφάνειας του αυτιού για να βοηθήσουν σε προβλήματα υπογονιμότητας και εκσπερμάτωσης όπως και για τα πόδια.

Ο Γαληνός που εισήγαγε την Ιπποκρατική Ιατρική στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τόνιζε πόσο σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο ήταν το πτερύγιο του αυτιού, μέσω σκαριφισμών για διάφορες παθήσεις.

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τα αρχεία των αρχαίων Ελλήνων και Αιγυπτίων διασώθηκαν κυρίως από τους Πέρσες και τους Άραβες αργότερα.Εκείνοι αναφέρονται σε θεραπείες μέσω του πτερυγίου του αυτιού για ισχιαλγίες και άλλες διαταραχές.

H σύγχρονη Ωτο Αξιολόγηση- Ωτοθεραπεία είναι μια τεχνική που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη , στην Γαλλία, στην Λυών ,το 1956, από τον Paul Noggie. Εκείνη την εποχή,εφαρμόζονταν καυτηριασμός στο αυτί, από  την Madame Barin, to 1940-50, για ισχιαλγία. Ο Noggie , σκέφτηκε να αντικαταστήσει τον καυτηριασμό με βελόνα. Και από αυτό το σημείο Ο4-Ο5 στο αυτί,ξεκίνησε η ανακάλυψη και η χρήση της τεχνικής μια και αντιλήφθηκε ότι απο το αυτί υπάρχει ένας χάρτης που αντιπροσωπεύει όλον τον οργανισμό. Πριν από εκείνον υπάρχουν ελάχιστες αναφορές για αντιπροσώπευση σημείων του σώματος στο αυτί, αν και χρησιμοποιήθηκε θεραπευτικά κατά καιρούς.

Ιστολογική ανατομία των σημείων βελονισμού

Ο Kellner σε μία εργασία του , βασισμένη σε ιστολογική μελέτη δέρματος από σημεία βελονισμού, έδειξε τα εξής:

1) Tα διάφορα σημεία του βελονισμού , σε αντίθεση με τα άλλα σημεία του δέρματος, έχουν πολύ μεγάλο αριθμό απολήξεων

2) Διαφέρουν επίσης ως προς την ποιότητα και πυκνότητα των τελικών νευρικών απολήξεων, και έχουν περισσότερα σωμάτια του Pacini,Meisner και του Krause

Στην εμβρυϊκή ζωή έχουμε μια γρήγορη ανάπτυξη του πτερυγίου του αυτιού, το οποίο είναι όργανο της μέσης γραμμής εμβρυολογικά

Τριπλή νεύρωση στο πτερύγιο του αυτιού 

Έτσι νευρώνεται από κλάδους του αυχενικού πλέγματος Α1,Α2,Α3 από κλάδο του τριδύμου και από κλάδο του Πνευμογαστρικού. Αυτή η τριπλή νεύρωση υπάρχει σε διαφορετικές περιοχές του αυτιού και είναι πολύ σημαντική καθώς μας βοηθά να εξηγήσουμε την θεραπευτική δράση της ενεργοποίησης των σημείων του αυτιού. Πρόσφατα εμφανίστηκαν στην βιβλιογραφία εργασίες πάνω στη ηλεκτρική διέγερση του πτερυγίου του αυτιού που δεν κάνουν καμί αναφορά στον Ωτοβελονισμό. Το ενδιαφέρον των κλινικών γιατρών και των ερευνητών έχει αυξηθεί στο πλαίσιο των ερευνών πάνω σε μια ιδιαίτερ μορφή της μη φαρμακολογικής θεραπείας. Vagus NerveStimulation(VNS)

 

About the author: