Ωτοθεραπεία, ωτοβελονισμός

Ωτοθεραπεία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη θεραπεία του πόνου, μυοσκελετικών διαταραχών και πολλών άλλων παθολογικών καταστάσεων, με την εφαρμογή μαλάξεων, λέιζερ χαμηλής ενέργειας ή βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του αυτιού.Η Ωτοθεραπεία ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε σε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό πρωτόκολλο θεραπείας από τον Γάλλο γιατρό Paul Nogier. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Nogier κατάφερε να καθορίσει την σωματοτοπική παρουσίαση του αντεστραμμένου εμβρύου στο αυτί.

Η έρευνα του Nogier

Οι ανατομικές περιοχές του εμβρύου αντιστοιχήθηκαν με συγκεκριμένες ζώνες του αυτιού. Αυτό τον παρότρυνε σε μια διά βίου συνέχιση της έρευνάς του, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί η Ωτοθεραπεία από απλή αντανακλαστική θεραπεία σε μια ισχυρή μέθοδο που μπορεί τόσο να εντοπίσει, όσο και να θεραπεύσει συγκεκριμένα συστήματα, τμήματα ή λειτουργίες του οργανισμού που βρίσκονται σε δυσαρμονία.Ο Dr Nogier παρατήρησε ότι υπήρχε μια διακριτή αλλαγή στο εύρος και τη συχνότητα του παλμού όταν διεγερθούν συγκεκριμένα σημεία στο πτερύγιο του αυτιού. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει πάντα και είναι τόσο επαναλαμβανόμενη όσο και μετρήσιμη, με σύγχρονο εξοπλισμό. Ο Dr Nogier το ονόμασε VAS (Vascular Autonomic Signal- Αυτόνομο Αγγειακό Σήμα). Ανιχνεύοντας το σφυγμό VAS κερκιδικά, στο αριστερό χέρι του ασθενούς, μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια η θέση ενός σημείου, αν υπάρχει παθολογία στην περιοχή του σώματος που σχετίζεται με το συγκεκριμένο σημείο ενώ ταυτόχρονα μπορούν να διαπιστωθούν και οι καταλληλότερες τροφές, συμπληρώματα και φυσικά ή αλλοπαθητικά φάρμακα (τρόφιμα, φάρμακα, βότανα, κ.λπ.). Η ακριβής εύρεση του σφυγμού VAS στη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη στην Ωτοθεραπεία – Ωτοβελονισμό.

Πως λειτουργεί η ωτοθεραπεία

H Ωτοθεραπεία χρησιμοποιεί το αυτί για να βοηθήσει να προσδιοριστεί αν το δεξιό και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου λειτουργούν ως ένα αρμονικό σύνολο, αν υπάρχουν συγκεκριμένες νευρολογικές, μυοσκελετικές ή άλλες λειτουργίες, οργάνων ή συστημάτων που βρίσκονται σε ανισορροπία και αν υπάρχουν εμπόδια στη θεραπεία, όπως ο ουλώδης ιστός ή οι συναισθηματικές διαταραχές. Η θεραπεία είναι συγκεκριμένη και τα σημεία βρίσκονται πάντα με βάση το σφυγμό VAS. Η ακρίβεια είναι σημαντική.
H μέθοδος είναι ασφαλής, άνετη και άκρως αποτελεσματική. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επώδυνες καταστάσεις συνήθως ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στην Ωτοθεραπεία.
Αν και υπάρχουν ιστορικές αναφορές για εφαρμογή βελονισμού στο αυτί στην Κίνα, οι ανακαλύψεις του Dr Nogier έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ωτοβελονισμού στη χώρα αυτή. Από σεβασμό στο γεγονός αυτό, η Kίνα αναγνώρισε τη συνεισφορά του, περιγράφοντας τον ως «πατέρα του σύγχρονου Ωτοβελονισμού». Οι κινέζικοι χάρτες των βελονιστικών σημείων του αυτιού δημοσιεύθηκαν το 1958 και αποτέλεσαν τη βάση και το σημείο αναφοράς για τη διδασκαλία του ωτοβελονισμού στην Κίνα. Οι πρώτοι που εφάρμοσαν αυτή τη μορφή ωτικής θεραπείας ήταν οι ξυπόλυτοι γιατροί, νέοι εκπαιδευόμενοι γιατροί, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, εστάλησαν ανά την επικράτεια για την παροχή βασικής ιατρικής περίθαλψης στο λαό. Ερευνώντας τα σημεία, η κινεζική ιατρική θεράπευσε χιλιάδες ασθενείς και παρουσίασε μια συγκεκριμένη προσέγγιση για τη θεραπεία πολλών παθήσεων. Η διάγνωση TCM ήταν περιττή. Tα σημεία θα μπορούσαν να βρεθούν όπως ο Nogier είχε σημειώσει, με τη ψηλάφηση. Ευαίσθητα σημεία έδειχναν μια δυσλειτουργία ή παθολογία. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρικοί ανιχνευτές σημείων για να εντοπιστούν σημεία που παρουσίαζαν διαφορετική ηλεκτρική αντίσταση στο δέρμα, αμέσως γειτονικά προς το κυρίως σημείο. Αυτό ήταν επίσης μια ένδειξη παθολογικού σημείου.
Σε αυτή την αντίληψη στηρίζεται η κινεζική προσέγγιση για την ωτική θεραπεία σήμερα. Tα σημεία είτε καθορίζονται από οπτική αναφορά σε ένα βελονιστικό χάρτη, είτε με ψηλάφηση των πιο ευαίσθητων περιοχών ή από ηλεκτρική ανίχνευση – διέγερση. Ο Nogier, ήξερε πως οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τα βελονιστικά σημεία στο αυτί πριν από την ανακάλυψή του, αλλά αυτά αποτελούσαν εμπειρικά σημεία για συγκεκριμένες θεραπείες και δεν σχετίζονταν με τη σωματοτοπική αναπαράσταση του ανεστραμμένου εμβρύου. Η διαφορά αυτή φαίνεται ότι δεν τους επέτρεπε τη συνειδητοποίηση πως θα μπορούσαν να αναγνωρίζουν και να θεραπεύουν άλλα σημεία στο αυτί, ακολουθώντας μια ανατομική σχέση με τα σημεία που ήδη γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν. Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαφορά μεταξύ της κινεζικής ωτικής θεραπείας και της προσέγγισης του Nogier είναι στον προσδιορισμό των διαφορετικών εντοπισμών για παρόμοια σημεία. Στην αρχή αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο και αντιφατικό, έγινε όμως κατανοητό αργότερα, με τη συνειδητοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Nogier.
Η Ωτοθεραπεία είναι κάτι πολύ περισσότερο από βελονισμός στο αυτί. Η Παραδοσιακή Kινέζικη Iατρική παρέχει ένα ισχυρό υπόβαθρο, μια θεωρητική βάση για τη διάγνωση και την προσέγγιση στη θεραπεία, αλλά δεν είναι Ωτοθεραπεία.

Πηγή: Έμιλυ Μπουρατίνου ωτοθεραπεύτρια, καθηγήτρια του Oriental Medicine &Shiatsu Training Centre ωτοβελονισμός
Χαρίλαος Βογιατζής