Η Μέθοδος Ωτοβελονισμού

Η Μέθοδος Ωτοβελονισμού

Ο Ωτοβελονισμός είναι μια μέθοδος, που όλο και περισσότερο αποδεικνύεται επιστημονικά η δράση του, αλλά και εδραιώνεται η χρήση του ως σύγχρονη θεραπευτική μέθοδος σε μια πλειάδα παθολογιών, που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η μέθοδος αυτή, χρησιμοποίει το πτερύγιο του αυτιού για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Ιστορικές αναφορές για στοιχειώδεις χρήσεις του αναφέρονται στους αρχαίους Αιγυπτίους, Έλληνες και Ρωμαίους. Τεχνικές καυτηριασμού και αιμάτωσης για πόνους αναφέρονται στους αναφερόμενους λαούς, αλλά και στους Άραβες και Οθωμανούς κατά το 17 και 18 αιώνα.

Ο Σύγχρονος Ωτοβελονισμός γεννιέται το 1957 στη Γαλλία, με τις πρώτες δημοσιεύσεις στην Λυών της Γαλλίας από τον γιατρό Paul Nogier, ο οποίος αναγνωρίζεται ως πατέρας αυτής της θεραπευτικής τεχνικής. Ο Nogier παρατήρησε ότι μερικοί ασθενείς, ακλουθούσαν μια περίεργη πρακτική θεραπευτική, με καυτηριασμό κάποιου σημείου του αυτιού για την αντιμετώπιση της οσφυοϊσχιαλγίας.

Το 1956 ανακαλήφθηκε, ότι στην περιοχή της ανθελικας του πτερύγιου του αυτιού, υπήρχε αντιπροσωπευτική αντιστοιχία με την σπονδυλική στήλη. Έτσι κατέληξε στην σωματοτοπία, την αντιστοιχία μεταξύ σημείων του αυτιού και διαφόρων σημείων του σώματος. Η συνέχεια αυτής την αντιστοιχίας είναι η συσχέτιση τελικά του ωτικού πτερύγιου με την εικόνα του ανεστραμμένου εμβρύου. Οι Κινέζοι γρήγορα ενημερώθηκαν για αυτή την ανακάλυψη και ενσωμάτωσαν τον Ωτοβελονισμό στις γενικές τους αρχές του βελονισμού.

Ο Ώτοβελονισμός είναι μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας η οποία βασίζεται στην ομαλοποίηση των δυσλειτουργιών των οργάνων και οργανικών συστημάτων μέσω διέγερσης των σημείων που βρίσκονται στο πτερύγιο του αυτιού. Η επακόλουθη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς και η μείωση του πόνου επιτυγχάνετε μέσω ερεθισμού του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Ο Ωτοβελονισμός είναι μια βελονιστική μέθοδος και θεωρείται ότι η λειτουργεί επειδή οι ομάδες πολυδύναμων κυττάρων περιέχουν πληροφορίες από ολόκληρο τον οργανισμό και δημιουργούν κέντρα περιφερειακής οργάνωσης – μικροσυστήματα, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά μέρη του σώματος. Έτσι, η διέγερση ενός αντανακλαστικού σημείου στο αυτί μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της μακρινής παθολογίας με μια αξιόπιστη διάρκεια.

Ο Ωτοβελονισμός στηρίζεται στον Κλασσικό παραδοσιακό Βελονισμό, αλλά και στις σύγχρονες νευροφυσιολογικες αρχές.

Συχνά εφαρμόζεται θεραπευτικά σε συνδυασμό με τον κλασσικό βελονισμό.

Το Πτερύγιο του Αυτιού αποτελεί ένα όργανο με εξαιρετική σημασία αφού αυτό:

  • Αντιπροσωπεύει μικροσύστημα που αντιπροσωπεύει όλο τον οργανισμό
  • Διαθέτει πλούσια νεύρωση με πλήθος νευρικών απολήξεων και υποδοχέων.

Έχει δείξει εξαιρετικά θεραπευτικά και αναλγητικά αποτελέσματα στις παθολογίες όπως:

Αρθρίτιδα ισχίου

Πόνοι στα κάτω άκρα

Πόνοι στον αυχένα

Προβλήματα ουρογεννητικού συστήματος

Παχυσαρκία

 

About the author: