Μια σύγχρονη εναλλακτική εφαρμογή του βελονισμού

Η κλασική Κινέζικη εξήγηση του βελονισμού είναι, ότι το σώμα το διατρέχουν εντός του και στην επιφάνειά του ενεργειακά κανάλια, οι λεγόμενοι μεσημβρινοί, θρέφοντας ουσιαστικά τους ιστούς. Μία διακοπή στη ροή αυτών των καναλιών έχει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμά των και κατ’επέκταση τη δυσλειτουργία των ιστών.
Οι μεσημβρινοί επηρεάζονται βελονίζοντάς τους σε ειδικά βελονιστικά σημεία. Με αυτόν τον τρόπο ξεμπλοκάρονται και αποκαθίσταται η ομαλή ροή ενέργειας, η οποία επιφέρει τη σωστή λειτουργία των εκάστοτε οργάνων και ως επέκταση ολόκληρου του οργανισμού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Κατά τη σύγχρονη επιστημονική εξήγηση, η είσοδος της βελόνας σε συγκεκριμένο βελονιστικό σημείο, προκαλεί τρείς διαφορετικές αντιδράσεις:


     1) Τοπική αντίδραση: κατά την είσοδο της βελόνης στο δέρμα,προκαλείται μικρής εντάσεως παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που μέσα από μια διαδικασία διέγερσης της κυτταρικής μεμβράνης των κυττάρων, έχει ως αποτέλεσμα τη διέγερση των αισθητικών υποδοχέων και των νευρικών απολήξεων της περιοχής που βελονίζεται. Ένα άλλο φαινόμενο που δημιουργείται κατά την είσοδο της βελόνας στο δέρμα, είναι η πρόκληση μικρής φλεγμονώδους αντίδρασης, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μηχανισμών αναλγησίας και ομοιόστασης.

     2) Περιοχική αντίδραση: Κατά την είσοδο της βελόνης στο βελονιστικό σημείο, προκαλείται διέγερση ενός αισθητικού υποδοχέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την απάντηση του οργανισμού, στην περιοχή ερεθισμού. Αυτό το φαινόμενο έχει τη βάση του, στην ύπαρξη διαφόρων αντανακλαστικών τόξων, όπως το δερματο-σπλαγνικό, το σπλαγνο-δερματικό, το δερματο-μυϊκό κ.α..
     3) Γενικευμένη αντίδραση: Αναφέρεται στην αναλγητική δράση της βελονοθεραπείας, δια της εκκρίσεως οπιοειδών, όπως είναι οι ενδορφίνες.Ουσιαστικά με τον βελονισμό, επιτυγχάνεται η διέγερση αυτορρυθμιστικών και αυτοθεραπευτικών μηχανισμών του οργανισμού, με σκοπό την ενδυνάμωση και την προαγωγή της υγείας του.
electroacupuncture
Μια απο τις πολλές εφαρμογές του βελονισμού είναι ο ηλεκτροβελονισμός χωρίς βελόνες. Ο τρόπος διεγέρσεως των βελονιστικών σημείων γίνεται με την παροχή ήπιου ρεύματος, συχνότητος 10
Hz, μέσω ηλεκτροδίων τα οποία δεν εμβυθίζονται στο δέρμα. Έτσι ο ηλεκτροβελονισμός αποτελεί μια πιο σύγχρονη και ηπιότερη εφαρμογή.
Τα πλεονεκτήματά του είναι, ότι αποφεύγεται το τρύπημα με βελόνες, αποφεύγονται οι τοπικοί ερεθισμοί σε περιπτώσεις φλεγμονών, δεν τραυματίζεται το δέρμα, δεν επηρεάζεται εν αντιθέσει με τον βελονισμό από τις καιρικές συνθήκες ή την ποιότητα του περιβάλλοντος, υπάρχει η δυνατότητα ρυθμίσεως για την παροχή ακριβούς δόσης ενέργειας.
Αντενδείξεις για τον ηλεκτροβελονισμό είναι η ύπαρξη βηματοδότη, μεταλλικών εμφυτευμάτων (σε περίπτωση πρόσφατης τοποθέτησης), η περίοδος εγκυμοσύνης (κυρίως τους τρείς πρώτους μήνες καθώς και τον τελευταίο μήνα).
Ο ηλεκτροβελονισμός συμβάλλει σ’ ένα ευρύ φάσμα οργανικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών μεταξύ των οποίων: νευρολογικές και μυϊκές διαταραχές, όπως κεφαλαλγίες, ημικρανίες, διάφορες μορφές φλεγμονών, όπως τενοντίτιδα, αρθρίτιδα, επικονδυλίτιδα, αυχενικό, ισχυαλγία, οσφυαλγία κ.α.. Γαστρικές και εντερικές διαταραχές. Αναπνευστικές διαταραχές, όπως άσθμα, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, προβλήματα περιόδου, όπως δυσμηνόρροια, αμηνόρροια, έξεις, όπως το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, η βουλιμία. Επίσης, βοηθά στο φυσικό ντοπάρισμα των αθλητών καθώς και στη γρήγορη ανάνηψη από τραυματισμούς.
Η συχνότητα των θεραπευτικών αγωγών και ο αριθμός αυτών κρίνεται από το βάρος, την οξύτητα και την χρονιότητα του εκάστοτε προβλήματος. Μετά την πλήρη ανάρρωση, συνιστωνται προληπτικες εξετάσεις3-4 φορές το χρόνο.
Electro-Acupuncture

Διαγνωστικες και θεραπευτικες δυνατοτητες:

 • Ορισμός της λειτουργικής κατάστασης των οργάνων και των συστημάτων
 • Εκτελεση διαφορικής και συνθετικης διάγνωσης
 • Εγκαιρη διάγνωση διαφορων παθολογικών διαταραχών στα αλληλένδετα με τα βιολογικά ενεργα σημεία, των οργάνων και των συστημάτων κατά το προκλινικο στάδιο της νόσου, όταν τα συμπτώματα δεν είναι έντονα ή απούσα
 • Εντοπιση κρυφές ή λανθάνουσες εστίες μόλυνσης και καθορισμος τους στην αντίδραση ανοσίας του ανθρώπινου σώματος
 • Δοκιμη από βακτήρια, ιούς και άλλους μολυσματικούς παράγοντες
 • Επιλογή των ομοιοπαθητικών, αλλοπαθητικών και ισοπαθητικων ένδικα μέσα χωρίς την εισαγωγή τους στο ανθρώπινο σώμα
 • Δοκιμή των προϊόντων διατροφής, καλλυντικά, οδοντιατρικές και ορθοπεδικά υλικά, κλπ.
 • Προσδιορισμος των αρνητικών επιπτώσεων των διαφόρων παθογόνων, φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων, νιτρικών αλάτων, ραδιονουκλεΐδια, κλπ.
 • Παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της κάθε θεραπείας, αξιολόγηση της καταλληλότητας της επιλογής της και της εφαρμογής της
      Σήμερα, αυξυθηκε δημοτικότητα μεταξύ των μη παραδοσιακών μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας των ασθενών. Μεταξύ αυτών των μεθόδων είναι: φυτικά φάρμακα, ομοιοπαθητική, ρεφλεξολογία, naturopathy, κλπ. Θέση μεταξύ τους, πήρε και ο ηλεκτροβελονισμος. Ηλεκτροβελονισμος, ως μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας είναι μέρος της ρεφλεξολογιας, δηλαδή, θεραπια με βάση την αντανακλαστικής σχέσης μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και του μηχανήμου υποδοχέων του δέρματος και των βλεννογόνων.Σε μια κλασική παράσταση της ρεφλεξολογίας περιλαμβάνοντε βελονισμο (akupunktura), πίεση στο σημείο (akupresura) και καυτηριαση.
      Ηλεκτροβελονισμος, ως μέθοδος της επιδρασης στα σημεία βελονισμού, εμφανιστικε στην εποχή μας. Η ουσία του έγκειται στο γεγονός ότι το ερέθισμα, αντί για βελόνες, είναι ηλεκτρο ρευμα. Αλλαγή των παράμετρων ρευματος μπορει να επηρεάσει τη λειτουργία των διαφόρων οργάνων και συστημάτων. Ηλεκτροβελονισμος είναι η παλαιότερη μέθοδος μεταξύ των μη κλασσικές μεθόδους της ρεφλεξολογίας.Μέσα από την έρευνα του R. Voll (Γερμανία), Ε. Nakatani (Ιαπωνία), Ι. Nechukshkina (ΕΣΣΔ) και άλλους επιστήμονες διαμόρφωθικε ηλεκτροβελονισμος ως ανεξάρτητο τομέα της παραδοσιακής ιατρικής.
      Έτσι, ο Δρ R. Voll βρηκε πειραματικά μια σύνδεση σε ένα ορισμένο σημείο βελονισμού με συγκεκριμενο οργανο και μέρος του ή το σύστημα, αποκάλυψε την εξάρτηση της ηλεκτρικης αντυστασης δέρματος στα σημεία βελονισμού και τη λειτουργική κατάσταση του οργανισμού.Ε. Nakatani ανακάλυψε ένα φαινόμενο που ονομάζεται “RIO DORAKU», οποίο ουσιαστικά συνίσταται στην αλλαγή της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του δέρματος οχι σε ένα ενιαίο σημείο βελονισμού, αλλά μια ολόκληρη σειρά από αυτά – το μεσημβρινό.
      Έτσι, ο βελονισμός – ειναι επιρροη στα ειδικα σημεια με ειδικές βελόνες. Επιρροη στα ειδικα σημεια με ηλεκτρο ρευμα, χωρίς βλαβη του δέρματος, πήρε το όνομα – ηλεκτροβελονισμοσ.
      Επί του παρόντος, η μεγαλύτερη αναγνώριση ηλεκτροβελονισμου έχουν τεχνικές του  Akabane, Nakatani, R. Voll και μέθοδος Β. Sarchuka.

Ηλεκτροβελονισμός και Έλεγχος του Μεταβολισμού 
Όλοι μας κατά διαστήματα έχουμε καταφύγει σε κάποια είδους δίαιτα. Πολλοί από μας επισκέφτηκαν κάποιο διαιτολόγο-διατροφολόγο, άλλοι κάποιο κέντρο αδυνατίσματος, άλλοι έκαναν την δίαιτα κάποιου φίλου τους, της θείας τους, των περιοδικών και πολλά άλλα. Τελικά όμως ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αδυνατίσαμε; Μάλλον όχι, τουλάχιστον οι περισσότεροι. Γιατί όμως  δεν τα καταφέραμε; Το συνηθέστερο είναι ότι ενώ ξεκινήσαμε ¨δυναμικά¨ την δίαιτα μας μετά από λίγο την διακόψαμε ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Τι είναι αυτό που τελικά μας οδηγεί στο ολίσθημα; Για κάποιους οφείλεται στο άγχος της καθημερινότητας που μας κάνει να ξεσπάμε στο φαί. Για άλλους ευθύνεται η στενοχώρια τους και βρίσκουν  ¨παρηγοριά¨ στο φαγητό, άλλοι τρώνε από νευρικότητα, άλλοι επειδή δεν έχουν τι να κάνουν και άλλοι επειδή απλά πεινάνε πολύ και οι ποσότητες που τους υπαγορεύουν οι δίαιτες τους φαίνονται ψίχουλα.
Το ερώτημα τελικά δεν είναι, ποία δίαιτα είναι η κατάλληλη, αλλά πώς θα μπορέσουμε να την ακολουθήσουμε!
Την απάντηση έρχεται να μας την δώσει ο Ηλεκτροβελονισμός (χωρίς βελόνες) και να γίνει ο σύμμαχος μας στο δρόμο του αδυνατίσματος. Ο ηλεκτροβελονισμός είναι μια νέα εναλλακτική θεραπεία που βασίζεται στον κλασσικό κινέζικο βελονισμό. Πως βοηθά; Μειώνει το άγχος και την νευρικότητα, φτιάχνει την διάθεση , κόβει την όρεξη, αλλάζει τον μεταβολισμό μας και μας αδυνατίζει.  Είναι η πλέον ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του τοπικού πάχους.  Με άλλα λόγια το άτομο δεν έχει όρεξη και βουλιμικές κρίσεις, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του, ενισχύεται το θυμικό του, ισορροπείται το φυτικό νευρικό σύστημα, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ενίσχυσης του πεπτικού συστήματος και όταν γίνει τοπικός ηλεκροβελονισμός έχουμε απόλυση και σύσφιξη.
Ένας άλλος τρόπος είναι ο Ωτοβελονισμός.  Εκμεταλλευόμενοι την αντανακλαστοθεραπεία ενισχύουμε τη θέληση για δίαιτα μέσω μικροσκοπικών νανοβελονών που κρύβουμε στο πτερύγιο του αυτιού. Όλες οι μέθοδοι είναι αθώες και αποτελεσματικές. Το πρόγραμμα αδυνατίσματος σε σχέση με το πρόγραμμα των παθήσεων είναι αισθητά πιο οικονομικό. Τα αποτελέσματά μας είναι μόνιμα, εάν φτάσει κανείς στο στόχο και « κλείσουν » τα λιπώδη κύτταρά του
electro
 
 
 
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Η διατροφή είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Πολλοί πιστεύουν ότι τρέφονται απόλυτα υγιεινά, αλλά στην ουσία δεν ακολουθούν σωστά τις αρχές μιας υγιεινής διατροφής. Επιγραμματικά οι αρχές αυτές είναι:
 1.     Διατροφή με ποικιλία τροφίμων, σχεδόν όλα μέσα σε ένα μήνα, όχι όμως όλα μέσα σε μία μέρα
 2.     Διατήρηση ιδανικού βάρους
 3.     Αποφυγή υπερβολικού λίπους, κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης κάθε μέρα
 4.     Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών
 5.     Μείωση κατανάλωσης ζάχαρης
 6.     Μείωση κατανάλωσης αλατιού
 7.     Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ
 8.     Αποφυγή φρούτων μαζί με το φαγητό
Τρώγονται μόνο  ως γεύμα (αποκλειστική φρουτοθεραπεία ή μετά από δύο ώρες από το φαγητό)
Τρία είναι τα απαραίτητα στοιχεία μιας υγιεινής διατροφής:
  Ποσοστό-αναλογία
   Συχνότητα και μετριότητα
   Ποικιλία 
Γνωρίστε ποια πρέπει να είναι η ποσότητα, η ποιότητα και η συχνότητα των γευμάτων σας. Βελτιώστε τη διατροφή σας. Με την βοήθειά μας υιοθετείστε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής για πλήρη υγεία και ευεξία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1. Η χρήση καθημερινού ημερολογίου διατροφής και το διάβασμα και οι παρατηρήσεις επ’ αυτού καθημερινά.
2. Μερικοί χάνουν βάρος δύσκολα, ενώ άλλοι σχετικά εύκολα. Αργά ή γρήγορα όλοι τελικώς αδυνατίζουν.
3. Το 3-7 % χρειάζεται ιατρική βοήθεια.
4. Στη δεύτερη και κυρίως στην τρίτη φάση αδυνατίσματος πρέπει προοδευτικά να αρχίσει η κινητοποίηση του οργανισμού, για αύξηση των καύσεων και ενδυνάμωση του οργανισμού, εξωτερικά και εσωτερικά.
5. Αν δεν καταπολεμηθεί το άγχος με Ηλεκτροβελονισμό και δεν ισορροπηθεί ο συναισθηματικός κόσμος του αδυνατίζοντος, δε θα επιτευχθεί ο στόχος.
6. Το περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει ή αντίθετα να καταστρέψει την προσπάθεια αδυνατίσματος.
7. Αδυνατίζουν μόνο όσοι ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον αγαπήσουν.
 
Η μόνη περίπτωση για να αδυνατίσετε είναι να έρθετε σε επαφή με την ψυχή σας, για να φτάσετε στη μέγιστη τροχιά αποφασιστικότητας, δαμάζοντας τις αδυναμίες σας. Επειδή αυτό δεν είναι πάντα κατορθωτό σε όλες τις στιγμές, χρειάζεστε ένα αποφασιστικό στήριγμα και αυτό είναι ο Ηλεκτροβελονισμός, όπως εξηγήσαμε σε άλλα σημεία. Μόνο έτσι θα τα καταφέρετε κατά το καλύτερο και το πιο βατό τρόπο.
 

Αισθητικός Βελονισμός

 

 

Είναι μια πολύ σύγχρονη τεχνική διέγερσης των σημείων βελονισμού.
Μερικές από τις βελόνες του βελονισμού, που είναι τοποθετημένες σε περιοχές του σώματος, υφίστανται μια επιπλέον διέγερση.
Για να επιτευχθεί αυτό τις συνδέουμε με ειδικές συσκευές ηλεκτροβελονισμού ειδικά κατασκευασμένες και πιστοποιημένες για την θεραπευτική.
Οι συσκευές ηλεκτροβελονισμού παράγουν ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα σε ειδικό φάσμα συχνοτήτων που δρα θεραπευτικά για τους ιστούς του σώματος .

Ο ηλεκτροβελονισμός είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη μέθοδος για την αντιμετώπιση συνδρόμων οξέος ή χρόνιου πόνου.

Πώς εφαρμόζεται ο ηλεκτροβελονισμός χωρίς βελόνες

Για την εφαρμογή του Ηλεκτροβελονισμού χωρίς βελόνες υπάρχουν ειδικές συσκευές αυτοθεραπείας με τα ανάλογα εξαρτήματα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο ειδικός επιτυγχάνει τον ερεθισμό των αντανακλαστικών σημείων του ανθρωπίνου σώματος με απλό άγγιγμα, χωρίς κανένα τρύπημα.
Και μάλιστα, οι συσκευές ηλεκτροβελονισμού όχι μόνο δε βλάπτουν, αλλά πολλές από αυτές, όσες λειτουργούν σε συχνότητα 10Hz, οφελούν όχι μόνο με τη διέγερση των αντανακλαστικών σημείων, αλλά και με τη συχνότητα αυτή, γιατί ολόκληρο το σύμπαν λειτουργεί σ’ αυτή τη συχνότητα.

Έτσι οδηγούμε το σώμα σε μια εσωτερική ισορροπία, αλλά και σε εναρμόνιση με το περιβάλλον.

Πώς λειτουργεί ο ηλεκτροβελονισμός
 • Ο ήλεκτρο-βελονισμός βοηθά το σώμα για να θεραπευθεί με την επιρροή σε ορισμένων φυσιολογικών αλλαγών.
 • Υποκινεί τις καταλήξεις νεύρων, βελτιώνει τον τόνο και το μέγεθος πόρων των αιμοφόρων αγγείων με τέτοιο τρόπο που αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος.
 • Aνακουφίζει επίσης το σπασμό μυών και προκαλεί την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών, όπως οι ενδορφίνες (ένα φυσικό στεροειδές) που βοηθούν στη μείωση του πόνου.
 • Το όφελος του ηλεκτροβελονισμού ποικίλλει από ένα άτομο σε άλλο, αλλά γενικά η θεραπεία του ήλεκτρο-βελονισμού μειώνει την σωματική πίεση , και αυξάνει γενικά την ενεργεια στο σώμα μας.
 • Επιφέρει θεραπεία, ενισχύοντας τη φυσική ζωτικότητα και τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, με άλλα λόγια αποκαθιστά……καλύτερα τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος
Σημαντικά Πέονεκτήματα
• Σε αντίθεση με τον κλασσικό βελονισμό, δεν χρησιμοποιούνται βελόνες που μπορεί να φοβίζουν τον ασθενή.
• η εφαρμογή του δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες(κρύο-υγρασία-ζέστη)
• αποφεύγονται οι τοπικοί ερεθισμοί, σε περιπτώσεις φλεγμονής
• με την εφαρμογή του εξισορροπείται η πολικότητα του οργανισμού
• δεν υπάρχει τρύπημα με βελόνα
• τα 10 Hz, συντονίζουν την ενέργεια του σώματος, με την Συμπαντική Ενέργεια
Γι αυτό χρησιμοποιούνται πλέον σε ευρύτατο φάσμα περιπτώσεων όπως:
 • Αύξηση – Μείωση του σωματικού βάρους
 • Κυτταρίτιδα
  (γλουτών, γονάτων, μηρών)
 • Ρυτίδες – σακούλες στα μάτια
 • Ρυτίδες στόματος – χειλιών
 • Ρυτίδες μετώπου, μύτης λαιμού
 • Ακμή (φλύκταινα)
 • Βελτίωση της επιδερμίδας
 • Πρόσδοση στιλπνότητας στα μαλλιά

Μέθοδοι και τεχνικές βελονισμού και ηλεκτροβελονισμός

Οι  μέθοδοι και τεχνικές βελονισμού και ηλεκτροβελονισμού που θα προταθούν για την αντιμετώπιση τηςπαχυσαρκίας θεωρούνται συμπληρωματικές της διαιτητικής αγωγής, της άσκησης και της αισθητικής φροντίδας και όχι εναλλακτικές προτάσεις (δηλαδή αντί αυτών).
Όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη παχυσαρκία συμφωνούν ότι οι δρόμοι για ένα θετικό αποτέλεσμα συμπεριλαμβάνουν δίαιτα, άσκηση και αισθητική φροντίδα, κυρίως όμως δίαιτα και άσκηση. Μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας θα οδηγήσουν σίγουρα την βελόνα της ζυγαριάς σε μικρότερα νούμερα. Τόσο η δίαιτα όσο και η άσκηση (αναφέρομαι στις περιπτώσεις εκείνες που η άσκηση είναι εφικτή) απαιτούν πειθαρχία. Είναι επίσης γνωστό ότι η ψυχική κόπωση ενός ατόμου που βρίσκεται σε δίαιτα είναι μεγαλύτερη από τη σωματική. Αυτός (ή αυτή) που στερείται τροφές που αγαπά και έχει συνηθίσει να τρώει από ευχαρίστηση, χρειάζεται κατ αρχήν συμπαράσταση και ψυχική υποστήριξη και στη συνέχεια σωματική στήριξη με σωστά σχεδιασμένη δίαιτα και επαρκή σωματική δραστηριότητα (κυρίως αερόβια). Δυστυχώς δεν υπάρχουν «μαγικές» μέθοδοι καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι βελονισμός και δίαιτα είναι αποτελεσματικότερη θεραπεία από τη διαιτητική αγωγή μόνη της.

Βελονισμός. Πώς θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Ο ωτοβελονισμός και ο σωματοβελονισμός είναι δύο ειδικές τεχνικές εφαρμόζονται συμπληρωματικά με οποιοδήποτε διαιτητικό σχήμα ή προγραμμα αισθητικής και άθλησης. Υποστηρίζουν την όλη προσπάθεια με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και στόχο.

Δεν αποτελούν πανάκεια, δεν βοηθούν όλες και όλους τους παχύσαρκους, δεν αλλάζουν τον μεταβολισμό, δεν αδυνατίζουν γρηγορότερα, δεν «καίνε» το περιττό λίπος, δεν αυξάνουν την αποτελεσματικότητα μιας κακής δίαιτας, δεν δίνουν μόνιμο αποτέλεσμα, δεν μειώνουν για πάντα την διάθεση για φαγητό, δεν δρουν μαγικά. Η βοήθεια που δίνουν είναι συγκεκριμένη, αναφέρεται λεπτομερώς στη συνέχεια και αξιολογήθηκε θετικά (με βάση την απώλεια βάρους, δηλαδή τον δείκτη μάζας σώματος – BMI) από το 72 % των εννιακοσίων παχυσάρκων που τις εφάρμοσαν.

 Ωτοβελονισμός

Σε δύο σημεία του πτερυγίου του αυτιού (συνήθως από μια μικρή ημιμόνιμη βελόνα σε κάθε αυτί) τοποθετούνται δύο μικρές βελόνες, ειδικά κατασκευασμένες (ειδικό κράμα αντιαλλεργικού μετάλλου), μιας χρήσης που καλύπτονται με ένα λευκοπλαστ και παραμένουν στη θέση τους για 15 έως 17 ημέρες. Δεν ενοχλούν, δεν πονά η τοποθέτηση τους, είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα μετακίνησης τους στο δέρμα. Από την πρώτη ή δεύτερη το πολύ μέρα αρχίζει η αναστολή της όρεξης. Εκδηλώνεται μερική, ελεγχόμενη ανορεξία με γρήγορο αίσθημα κορεσμού μετά τις πρώτες μπουκιές. Παράλληλα απουσιάζει η διάθεση για λήψη τροφής στα μεσοδιαστήματα (το γνωστό τσιμπολόγημα) και μειώνεται η διάθεση για γλυκά. Η μέθοδος είναι σύντομη, φυσική και ανώδυνη, χωρίς καμιά απολύτως παρενέργεια. Με την τοποθέτηση των βελονών αποφασίζουμε και τη διαιτητική αγωγή που θα ακολουθήσουμε για τις πρώτες 15 ημέρες. Όσο αυστηρότερη είναι η δίαιτα τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Το πλεονέκτημα του ωτοβελονισμού είναι ότι μας επιτρέπει να επιλέξουμε μια διαιτητική αγωγή αυστηρότερη από αυτή που θα κάναμε αν παλεύαμε μόνοι μας.
Ο ωτοβελονισμός
1. Αναστέλλει την όρεξη, ώστε το άτομο άνετα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να μπορεί να ελαττώσει τη ποσότητα της τροφής του.
2. Μειώνει το χρόνο κορεσμού. Η βασανιστική πείνα των πρώτων κυρίως ημερών προσπερνιέται άνετα και δίνεται η ευκαιρία σε οποιονδήποτε να ακολουθήσει μια αυστηρότερη διαιτητική αγωγή.
3. Ως αγχολυτικό, καταπραϋντικό και αγχολυτικό μέσο (εξισορροπεί το σύστημα διαχείρισης του στρες).
4. Στηρίζει τον οργανισμό όταν επέρχεται η κόπωση και η χαλάρωση της προσπάθειας, ώστε να μην χαθεί το αποτέλεσμα που με τόσο κόπο επιτεύχθηκε.

 Σωματοβελονισμός

Βελονισμός. πώς θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
Συνοδεύει τον ωτοβελονισμό για καλύτερο αποτέλεσμα. Γίνεται χρήση ειδικών βελονών διαφόρων μεγεθών (ανάλογα με την περιοχή χρήσης και το μέγεθος της περιοχής που θα γίνει η λιποδιάλυση). Αυτές τοποθετούνται διαφορετικά σε κάθε συνεδρία στις περιοχές που βρίσκεται συσσωρευμένο το λίπος και συνδέονται ανά ζεύγη με ειδική συσκευή που διοχετεύει εναλλασσόμενο ρεύμα μεταβλητής συχνότητας (οι συσκευές είναι ειδικά κατασκευασμένες για την διέγερση του λιπώδους ιστού). Γίνεται σάρωση της περιοχής για καλύτερα και ομοιόμορφα αποτελέσματα.
Η διάρκεια της συνεδρίας είναι περίπου 20-25 λεπτά, με χρήση μηχανήματος ηλεκτροβελονισμού ειδικών προδιαγραφών που δημιουργεί συνθήκες εντονότερης λιποδιάλυσης. Η θεραπεία αφορά περιοχές διαφορετικές από φύλο σε φύλο. Έτσι στη γυναίκα, τοπική συσσώρευση υποδόριου λίπους έχουμε στους γλουτούς, στους μηρούς, την κοιλιακή χώρα, την εσωτερική επιφάνεια του γόνατος, την οπίσθια επιφάνεια του βραχίονα και την επιφάνεια κάτω από την κάτω σιαγόνα. Στον άνδρα, οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν την κοιλιακή χώρα, τις πλάγιες κοιλιακές περιοχές (love handles) και την πρόσθια τραχηλική χώρα. Συνεπώς οβελονισμός εκτός από εξισορρόπηση, τόνωση και αμυντική θωράκιση του οργανισμού, μπορεί και επεμβαίνει απ’ευθείας (άμεσα) στις περιοχές αυτές.
 Ο σωματοβελονισμός
•Απαλλάσσει το άτομο από το άγχος του φαγητού
•Ρυθμίζει και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για απώλεια περιττού βάρους
•Με τη βοήθεια ειδικών συσκευών ηλεκτροβελονισμού μειώνει τον όγκο των λιποκυττάρων.
• Επιταχύνει (δεν γνωρίζουμε πόσο) τον ρυθμό του μεταβολισμού (αυξάνει τοπικά τη μεταβολική δραστηριότητα των λιποκυττάρων),
• Αυξάνει τη τοπική αρτηριακή άρδευση και βελτιώνει τη φλεβική παροχέτευση περιοχών του σώματος με κυτταρίτιδα.
• Επηρεάζει τον χημικό τρόπο (τις χημικές ουσίες) με τις οποίες το σώμα επικοινωνεί στον εγκέφαλο την πείνα, τη δίψα και τον κορεσμό (ορεξιογόνα και ανορεξιογόνα πεπτίδια, μεταβολισμό των λιπιδίων, μεταβολισμό της γλυκόζης).
Ο κος Μιλτιάδης Γ. Καράβης, MD, Med. Ac, FICAE είναι Ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, Πρόεδρος Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού, Διευθυντής Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Βελονισμού

Leave a Reply

Your email address will not be published.