Μοξοθεραπεία


Η μοξοθεραπεία είναι μία θεραπεία της ΠΚΙ
. Μοξοθεραπεία (ài jiǔ, 艾灸) είναι η εφαρμογή θερμότητας σε ειδικά σημεία και περιοχές του σώματος. Η θερμότητα παράγεται από βότανα που καίγονται. Η συνυθέστερη μορφή που έχουν τα βότανα είναι η ράβδος μόξας. Το βασικό βότανο που χρησιμοποιείται είναι η αψιθιά (Artemisia Vulgaris) το οποίο αναμειγνύεται πολλές φορές με διάφορα άλλα βότανα.

Μορφές μοξοθεραπείας. Η μοξοθεραπεία χωρίζεται σε άμεση και έμμεση. Κατά την άμεση μοξοθεραπεία γίνεται χρήση μόξα σε σχήμα κώνου ο οποίος τοποθετείται επάνω σε σημείο βελονισμού όπου και καίγεται. Αυτού του είδους η μοξοθεραπεία χωρίζεται περεταίρω σε ουλοποιητική και μη ουλοποιητική.

Στην ουλοποιητική μοξοθεραπεία η μόξα αφήνεται να καεί έως το δέρμα με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ουλής.
Στην μη ουλοποιητική θεραπεία η μόξα αφαιρείται πριν από την πλήρη καύση της έτσι ώστε ο ασθενής να μην πονέσει. Στην δύση η άμεση ουλοποιητική μοξοθεραπεία δεν χρησιμοποιείται. Η έμμεση μοξοθεραπεία είναι η πιο διαδεδομένη και ειδικά αυτή κατά την οποία γίνεται χρήση μόξα σε σχήμα ράβδου.

Η μόξα σε σχήμα ράβδου αφού ξεκινήσει να καίγεται στο ένα άκρο της τοποθετείται κοντά στο δέρμα για μερικά λεπτά, συνήθως μέχρι η κοντινή περιοχή να παρουσιάσει ερυθρότητα. Η ράβδος μπορεί να  περιστρέφεται σε κύκλους, να παραμένει ακίνητη ή να κινείται με τον ίδιο τρόπο που κινείται το ράμφος του δρυοκολάπτη.
Άλλη μια μέθοδος έμμεσης μοξοθεραπείας είναι αυτή της θερμής βελόνας με μόξα. Κατά την μέθοδο αυτή, η μόξα σε μορφή βαμβακιού τοποθετείται στην κεφαλή της βελόνας όπου και καίγεται, με αποτέλεσμα την μετάδοση θερμότητας μέσω της βελόνας στο σημείο βελονισμού.

Η μοξοθεραπεία με πιπερόριζα είναι άλλη μια έμμεση μέθοδος που χρησιμοποιείται κυρίως για την θεραπεία της διάρροιας και του κοιλιακού πόνου. Ένα λεπτό κομμάτι πιπερόριζας κόβεται και τοποθετείται στον αφαλό. Έπειτα μία κωνική μόξα αφήνετε επάνω στην πιπερόριζα μέχρι να καεί.

Ενδείξεις Μοξοθεραπείας
• Πρόληψη  και διατήρηση υγείας
• Προώθηση της κίνησης του τσι και του αίματος.
• Θέρμανση των μεσημβρινών
• Αποβολή του κρύου
• Ενδυνάμωση του γιανγκ
• Εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος
• Ομαλοποίηση της θέσης του εμβρύου
Προφυλάξεις

• Δεν συνίσταται η μοξοθεραπεία στην κοιλιακή και οσφυοιερή χώρα
κυοφορούντων γυναικών
• Δεν συνίσταται η μοξοθεραπεία σε σύνδρομο υπερβολής και σύνδρομο ζέστης
• Δεν συνίσταται η μοξοθεραπεία σε σημεία κοντά σε επιφανειακά αγγεία


Η μέθοδος αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (Π. Κ. Ι.) και γίνεται πολύ συχνά με βελονισμό.

Χρησιμοποιείται για πάνω από 2000 χρόνια (στην Ιαπωνία αποτελεί μία ξεχωριστή θεραπεία) και είναι ευρέως διαδεδομένη σε κλινικές βελονισμού σε όλο τον κόσμο.

Tαοϊστικό κείμενο ιατρικού περιεχομένου συνιστά τη χρήση θερμοθεραπείας όπου έχει αποτύχει προηγουμένως ο βελονισμός και τα βότανα (1575μ.Χ)

Καίγοντας το φυτό atremisia vulgaris (moxa) προκαλούμε τοπική και εστιασμένη θερμότητα πάνω στα βελονιστικά σημεία που έχουμε επιλέξει και ενεργοποιούμε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος που λειτουργούν σαν αποθήκες ενέργειας (π.χ νεφρά-μέση /σπλήνας-κοιλιά). Το φυτό έχει υποστεί επεξεργασία έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές- κονιορτοποιημένο ή στο σχήμα ενός πούρου.

Έχει αποδειχτεί ότι με τη διαδικασία αυτή, η θερμότητα εισχωρεί σε βαθύτερα επίπεδα στο σώμα ενισχύοντας τη λειτουργία των οργάνων και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Η moxa είναι κατάλληλη για να διασπείρει το κρύο που έχει εισβάλλει στο σώμα , να κινήσει την ενέργεια εκεί που έχει “λιμνάσει” και να σταματήσει το πόνο διαφόρων αιτιών όπως

  • ρευματισμοί
  • κράμπες από προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
  • μυικά πιασίματα
  • σπασμοί στο στομάχι

Ακόμα, η εφαρμογή θερμοθεραπείας με moxa ως συνοδευτική θεραπεία, μειώνει την αιμορραγία κατά την εμμηνόρυση, τη διάρροια και το άσθμα.

Το 1998 δημοσιεύτηκε μελέτη που αναφέρει ότι στο 75% των εγκύων γυναικών όπου το έμβρυο παρέμενε σε ανάποδη θέση, με την χρήση θερμοθεραπείας σε συγκεκριμένο σημείο, το έμβρυο γύρισε στη σώστη του θέση στη μήτρα (journal of American Medical Association).

Leave a Reply

Your email address will not be published.