Μυοσκελετικές Παθήσεις

Οι μυοσκελετικές παθήσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών της υγείας των ανθρώπων. Οι κυριότερες εκδηλώσεις τους αφορούν κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης τμημάτων της σπονδυλικής στήλης (αυχένα, ράχης, οσφυϊκής μοίρας) αλλά και παθήσεις των άνω και κάτω άκρων, των ώμων, καρπών κ.ά.
 
Ο όρος «Κάκωση λόγω Επαναλαμβανόμενης Καταπόνησης» χρησιμοποιείται κατά κανόνα για να δηλώσει μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) που οφείλονται σε εργασία ή σε κακή στάση κατά τη διάρκεια αυτής. Άτομα που η εργασία τους περιλαμβάνει την άρση ή μεταφορά μεγάλου βάρους, επίμονες στάσεις του σώματος και έντονα επαναλαμβανόμενες κινήσεις αλλά και άτομα που έχουν σωματικό βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού παρουσιάζουν συχνά μυοσκελετικά προβλήματα.

ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ (FROZEN SHOULDER)-τι είναι

Ο καθηλωμένος ώμος είναι η κλινική οντότητα με κύρια χαρακτηριστικά αιφνίδιο πόνο στον ώμο και περιορισμό των κινήσεων της άρθρωσης τόσο των ενεργητικών όσο και των παθητικών χωρίς παθολογικά ευρήματα στις ακτινογραφίες.

καθηλωμένος ώμος
Καθηλωμένος ώμος

Ποια είναι τα αίτια του καθηλωμένου ώμου

Τα αίτια του καθηλωμένου ώμου είναι μέχρι στιγμής άγνωστα. Έχουν ενοχοποιηθεί η μακροχρόνια ανενεργησία του ώμου. Ο οξύς ή χρόνιος τραυματισμός, η τενοντίτιδα του υπερακάνθιου ή της μακράς κεφαλής του δικέφαλου κ.α

καθηλωμένος ώμος

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ

Η άσηπτη φλεγμονή και συρρίκνωση του θυλάκου, που οδηγεί σε μεγάλο περιορισμό των κινήσεων της άρθρωσης.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η ακτινολογική εικόνα του ώμου είναι αρχικά φυσιολογική, αργότερα όμως η κεφαλή του βραχιονίου παρουσιάζει οστεοπόρωση και βρίσκεται ψηλότερα στην άρθρωση, ελαττώνεται δηλαδή η απόσταση ανάμεσα στο ακρώμιο και την κεφαλή.

ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ

καθηλωμένος ώμος
Η πάθηση παρουσιάζει συνήθως σε άτομα 40-60χρόνων, σε 3 φάσεις:
  1. οξεία
  2. χρόνεια ή υποξεία
  3. φάση αποκατάστασης
Η χρονική διάρκεια του καθηλωμένου ώμου κυμαίνεται από 6 μήνες μέχρι 2 χρόνια.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ
Ανάρτηση του μέλους με τριγωνικό επίδεσμο και δίνονται παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ψυχρά επιθέματα (σπανιότερα θερμά). Διαθερμίες για αναλγησία. Ενεργητικές ασκήσεις στην περίοδο δράσης των φαρμάκων. Σπάνια έρχονται στα φυσικοθεραπευτήρια σ’ αυτήν τη φάση.

ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΣΗ
Χειρισμοί για την κινητοποίηση της άρθρωσης (manipulation) με ή χωρίς νάρκωση, ύστερα από διάταση ή και ρήξη του θυλάκου για αποκατάσταση κινητικότητας του ωμού με προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάγματος του βραχίονα κατά τους χειρισμούς. Ακολουθεί συστηματική φυσικοθεραπεία.


 

Άλλες μυοσκελετικές παθήσεις είναι το αυχενικό σύνδρομο, η οσφυαλγία και η σκολίωση

Χαρίλαος Βογιατζής